Kritéria hodnocení diamantů
Brus diamantu
Brus diamantu označuje kvalitu úhlů diamantu, jeho proporce, symetrii faset, brilanci, oheň a jiskření. Tyto faktory přímo ovlivňují schopnost diamantu zářit spolu s jeho celkovou estetickou přitažlivostí a je jedním z nejdůležitějších faktorů diamantu.
Diamanty se brousí do mnoha tvarů: markýza (marquise), bageta (baguette), srdíčko (heart), slza (pear), ovál (oval), princezna (princess) a smaragd (emerald). Mezi různými brusy ale zaujímá dominantní postavení kulatý brus.
Tvary diamantu
Dnes známe 12 základních tvarů diamantů. Mezi nejčastější patří kulatý (round brilliant), princezna (princess) a smaragd (emerald).
-
Round Brilliant
-
Princess
-
Emerald
-
Asscher
-
Marquise
-
Oval
-
Radiant
-
Pear
-
Heart
-
Cushion
Parametry hodnocení brusu
-
Oheň
Oheň diamantu je efekt rozptýlení světla do různých spektrálních barev. Světlo se při vstupu do diamantu mírně ohne a při opuštění se vyskytují různé barvy.
-
Jiskra
Jiskra je efekt, který diamant vytváří při naklánění ze strany na stranu. Světlo se odráží od vnitřních stěn diamantu směrem ke středu a tvoří tak efekt třpytu.
-
Brilance
Brilance je efekt živosti diamantu, který je způsoben odlesky bílého světla z povrchu a vnitřku vyleštěného kamene. Dá se označit jako jas.
Důležité jsou fasety
Kouzlo diamantu spočívá ve vybroušeném povrchu kamene do malých plošek. Tyto plošky – zvané fasety, odrážejí paprsky světla po celém kameni a vytvářejí tak třpyt zvaný jiskření, díky kterému jsou diamanty tak ohromující. Čím lepší kvalita brusu, tím vyšší hodnota diamantu.
Stupně kvality brusu
Diamanty se dělí do pěti stupňů podle kvality brusu.
-
Excelentní/Ideální (I/E)
Špičkově vybroušené diamanty nejvyšší kvality - představují zhruba 3% z celkové produkce. Odrážejí téměř všechno světlo, které na diamant dopadá.
-
Velmi dobrý (VG)
Odrážejí téměř stejný objem světla jako excelentní/ideální diamanty. Oko laika nepozná takřka rozdíl. Zajímavostí je, že představují zhruba 15% všech nejkvalitněji vybroušených diamantů.
-
Dobrý (G)
Do této kategorie spadá zhruba čtvrtina diamantové produkce. Odrážejí většinu světla.
-
Uspokojivý (F)
Jedná se o vybroušené diamanty, které se třpytí o poznání méně než kvalitněji vybroušené diamanty.
-
Slabý (P)
Tyto diamanty nesplňují nároky na kvalitní brus. Většina světla, která na diamant dopadá, se ztrácí, čímž kámen přichází o svůj třpyt.
-
Příliš hluboký tvar
-
Ideální tvar
-
Příliš mělký tvar
-
Váha v karátech
Váha v karátech udává kolik diamant váží. 1 karát je roven 200 miligramům. Diamanty, které mají více než jeden karát, jsou vyjádřeny v desetinných číslech, například 1,25 karátový diamant. Cena za karát se zvyšuje podle váhy diamantu, jelikož velké kameny jsou vzácnější.
Dozvědět se více -
Čistota diamantu
Čistota diamantu označuje absenci nečistot a inkluzí v diamantu. Přírodní diamanty jsou výsledkem uhlíku vystaveného obrovskému teplu a tlaku hluboko v zemi. Tento proces může vyústit v různé vnitřní charakteristiky nazývané „inkluze“ a vnější charakteristiky nazývané nedokonalosti.
Dozvědět se více -
Barva diamantu
Barva diamantu označuje jak bílý nebo bezbarvý daný diamant je. GIA klasifikuje diamanty od D do Z, přičemž D je nejvíce bezbarvý a Z obsahuje patrný hnědý nebo žlutý odstín. Přirozeně zbarvené diamanty mimo normální rozsah barev se označují jako fantazijní/efektní.
Dozvědět se více -
Certifikace diamantů
Pokud se rozhodnete si pořídit vzácný drahokam, určitě si chcete být jisti, že je pravý. V Danfil Jewellery nabízíme 4 úrovně certifikátů ke šperkům s diamanty, které potvrzují jejich kvalitu a původ.
Dozvědět se více